Macaw.lt/Naujienos/Startavo pirmoji „Macaw Duomenų inžinierių akademija“

Startavo pirmoji „Macaw Duomenų inžinierių akademija“

Didžiųjų duomenų (angl. big data) nauda jau niekas neabejoja. Tiek verslo milžinai, tiek ir mažesnės įmonės investuoja į duomenų valdymą ir analitiką. Vilniuje padalinį turinti Nyderlandų informacinių technologijų bendrovė „Macaw“ darbui su duomenimis skiria ypač daug dėmesio.

Būtent dėl to antradienį prasidėjo tarptautinė duomenų inžinierių akademija, kurią inicijavo „Macaw“, o joje pradėjo mokytis dvidešimt studentų, pusė jų – iš Lietuvos.

Kaip teigia „Macaw“ bendrovės kompetencijų centro Vilniuje vadovė Justė Stasinienė, vykstant atrankai į akademiją kreipėsi beveik šimtas kandidatų: „Labai džiaugiuosi, kad nors tai pirmoji tokia akademija, bet sulaukė tokio didelio susidomėjimo. Taip atsitiko turbūt ir dėl to, kad su duomenimis dirbančių specialistų poreikis yra labai didelis, be to, yra nemažai norinčiųjų persikvalifikuoti“, – sako J. Stasinienė.

„Tai bus ketvirtoji „Macaw“ akademija Lietuvoje, bet pirmoji, kurioje rengsime duomenų inžinierius. Iš viso joje dalyvauja net dvidešimt studentų: dešimt lietuvių, aštuoni olandai ir du vokiečiai. Akademijos mokymai vyks šešias savaites“, – pasakoja „Macaw“ atstovė.

J. Stasinienė sako, kad ši akademija išskirtinė ir tuo, jog visi akademijos dalyviai jau nuo pirmos dienos pradeda dirbti „Macaw“ padalinyje Vilniuje: „Ankstesnių akademijų modelis buvo kiek kitoks: darbą savo įmonėje geriausiems specialistams siūlydavome jau pasibaigus akademijos mokymams. Šį kartą pakeitėme modelį ir visi dvidešimt studentų Lietuvoje, Nyderlanduose ir Vokietijoje nuo pat pirmos dienos tapo mūsų darbuotojais, jiems mokamas atlyginimas ir suteikiamos visos darbuotojo garantijos.“

Paklausta, kokių specialybių žmonės buvo atrinkti į akademiją, J. Stasinienė teigia, kad didžioji dalis – dirbantys su duomenimis: „Vieno tipažo nėra, visi dalyviai atėjo iš skirtingų verslo sričių, bet ankstesniuose darbuose atliko duomenų analizę, dirbo su įvairiomis duomenų analitikos sistemomis. Visi turi žinių dirbant su „Python“ programavimo kalba ir SQL.“

„Vis daugiau specialistų, pradėjusių gilintis į duomenų mokslą, po kurio laiko nori sužinoti daugiau, o mūsų akademija – puiki vieta tai pasiekti“, – sako J. Stasinienė.

Planuojama ir daugiau akademijų

Šešių savaičių akademijoje jaunuosius specialistus mokys tiek „Macaw“, tiek ir nepriklausomi duomenų inžinerijos ekspertai iš Nyderlandų ir Lietuvos: „Iš viso akademijoje bent šeši specialistai mokys duomenų inžinerijos, programavimo“.

„Macaw“ atstovė priduria, kad panaši akademija 2022-aisais planuojama ir antroje metų pusėje: „Duomenų inžinierių poreikis didelis, todėl tokių akademijų planuojame organizuoti daugiau. Ko gero, ji vyks šių metų trečiąjį ar ketvirtąjį ketvirtį.“

Kasdieniame darbe – daug iššūkių

J. Stasinienė pasakoja, kad naujųjų specialistų bendrovėje laukia daug įdomių projektų.

„Pavyzdžiui, turime klientą, kuris nori susieti savo įmonės (įmonių) socialinių tinklų duomenis su pardavimais. Vadinasi, „Facebook“, „Instagram“, „Twitter“ ir kitų platformų duomenis reikia sutelkti į vieną vietą ir tada sukurti įrankį, kuris gebėtų pateikti tikslią analizę, kurios platformos yra efektyviausios kuriant teigiamą įmonės įvaizdį ar siekiant parduoti produktus ar paslaugas“, – sako J. Stasinienė.

„Vienas įdomiausių paskutinių projektų yra žuvų ir vandenynų stebėjimas. Pasitelkę žvejybinius laivus, mokslininkai stebi žuvų judėjimą. Laivuose yra vadinamieji „Ocean box“ įtaisai, siunčiantys į serverius vandens temperatūros, laivo greičio duomenis ir daug kitos informacijos. Galutinis šio projekto tikslas – sudaryti žemėlapį, apimantį visą sensorių informaciją, kurią būtų galima paprastai pasiekti ir analizuoti. Kita užduotis – sukurti greitą, efektyvią ir be trikdžių veikiančią duomenų bazę, kad jie galėtų matyti kaip įmanoma daugiau duomenų, kurie reikalingi tyrimams atlikti“, – apie projektą pasakoja įmonės atstovė.

Šis projektas unikalus ir tuo, kad gavo „Microsoft“ žaliojo partnerio statusą: „Projektu buvo siekiama prisidėti prie gyvybės vandenynuose išsaugojimo, be to, naudojant šį sprendimą galima išspręsti ir daugiau problemų – vandenynuose sureguliuoti žuvų skaičių, kad jų nemažėtų.“

 

Sveiki. Esu Kristina Gružauskienė, bendrovės „Macaw“ personalo vadovė. Jeigu norite daugiau sužinoti apie karjerą mūsų bendrovėje – apsilankykite mūsų Karjeros puslapyje arba susisiekite su manimi e-paštu kristina.gruzauskiene@macaw.nl